Mięso z sarny
Mięso z sarny charakteryzuje się delikatnością i soczystością smaku – to jedyny taki rodzaj mięsa wśród dziczyzny. Ma lekko słodki posmak, który zmienia się w zależności od pory roku oraz od tego, czym żywiło się zwierzę. W naszej ofercie można nabyć takie elementy sarniny, jak np.:
- comber – najdłuższy mięsień grzbietu, który można użyć do carpaccio, sznycli czy tatara,
- polędwiczka – delikatne mięso idealne do duszenia z sosem,
- udziec z kością lub bez kości
- łopatka.
Sarnina jest też bardzo soczystym mięsem, a jego zaletą jest brak twardych ścięgien. Ułatwia to przygotowywanie potraw. Należy też pamiętać o niezwykłych walorach prozdrowotnych, jakie dostarcza ten gatunek dziczyzny – zawiera niewielkie ilości tłuszczu oraz cholesterolu. Jednocześnie jest bogaty nie tylko w białko, ale też składniki mineralne, witaminy czy aminokwasy.
W jaki sposób wykorzystać sarninę?
Przyrządzenie sarniny nie jest wymagającym zadaniem, ponieważ samo mięso jest stosunkowo miękkie. Jeśli pochodzi od starszych zwierząt, wtedy warto je wcześniej zamarynować. Należy jednak pamiętać o tym, żeby wykorzystywać mięso wyłącznie z pewnego źródła, które jest przebadane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Dlatego nasz sklep będzie pod tym względem dobrym miejscem. Jedną z potraw, jaką można przygotować z sarniny, jest klasyczny gulasz z dodatkiem grzybów leśnych, jałowca i liści laurowych. Potrawa ta zapewni wspaniałe doznania smakowe. Mięso z sarny idealnie odnajdzie się też z czerwonym winem.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z pełnym asortymentem mięsa z sarny, które sprzedajemy w EURO-FOOD. Zapewniamy bezpieczne i wolne od chemicznych dodatków mięso, które wyróżnia się wyjątkowym smakiem oraz aromatem.